រូបភាពទស្សនាវដ្តីសុខភាពយើង |
ទស្សនាវដ្ដី សុខភាពយើង ជួបជាមួយលោកស្រី សាពណ៌ នាយិកាសាលាបង្រៀនកែសម្ផស្ស និងជំនាញរៀបចំគេហដ្ឋាន នឹងពន្យល់ពីវិធីជ្រើសរើសសម្ភារៈប្រើប្រាស់នៅក្នុងផ្ទះបាយ។
វិធីជ្រើសរើសសម្ភារៈប្រើប្រាស់នៅក្នុងផ្ទះបាយ
ជាធម្មតានៅក្នុងផ្ទះបាយត្រូវតែមានសម្ភារៈប្រើប្រាស់គ្រប់គ្រាន់ទាំងអស់ មិនថាផ្ទះតូចឬក៏ផ្ទះធំនោះទេ ដែលរួមមាន ៖
- កែវ ៖ មានកែវគ្រប់ប្រភេទ ដូចជាកែវស្រាទៅតាមប្រភេទស្រា កែវទទួលទានទឹកសម្រាប់មនុស្សធំ កូនក្មេង និងកែវ សម្រាប់ដាក់ទឹកទទួលភ្ញៀវ។
- ចាន ៖ មានចានដាក់បាយ ចានស៊ុប ចានសម្រាប់ដាក់ម្ហូប ចានដាក់បង្អែម និងចានផ្សេងៗជាច្រើន។
- ស្លាបព្រា ៖ មានស្លាបព្រាបង្អែម ស្លាបព្រាបាយ មានសម វែកសម្ល វែកឆា វែកបាយ វែកស៊ុបជាដើម។
- ឆ្នាំង ៖ មានឆ្នាំងដាំបាយតូច ឬធំ ទៅតាមចំនួនមនុស្ស។ ឆ្នាំងសម្លតូចធំទៅតាមប្រភេទឆ្នាំង ឆ្នាំងស៊ុប ឆ្នាំងសម្រាប់ ធ្វើបង្អែម ខ្ទះសម្រាប់ចៀនឆាមានខ្ទះតូចខ្ទះធំ។
- កាំបិត ៖ មានកាំបិតតូចធំ កាំបិតសម្រាប់ធ្វើត្រី កាំបិតចិតបន្លែ កាំបិតចិតផ្លែឈើ កាំបិតហាន់សាច់ជ្រូកសាច់ត្រី មានជ្រញ់សម្រាប់ធ្វើត្រី ហាន់សាច់ កាត់បន្លែ មានទៅតាមប្រភេទជ្រញ់នីមួយៗ ត្បាល់តូចធំ។
- កញ្ច្រែង ៖ មានកញ្ច្រែងដាក់សាច់ត្រី សាច់ជ្រូក សម្រាប់ដាក់បន្លែ ដាក់ផ្លែឈើប្រើទៅតាមទំហំរបស់កញ្ច្រែង។
- ទូ ៖ ទូទឹកកក ទូដាក់ចានឆ្នាំង ដាក់កញ្ច្រែង ដាក់គ្រឿងផ្សំ និងទូដាក់កែវជាដើម។
- ចង្ក្រាន ៖ មានចង្ក្រានអគ្គិសនី ចង្ក្រានធ្យូង ចង្ក្រានអាំងសាច់ជាដើម។
ដើម្បីឱ្យសម្ភារៈប្រើប្រាស់ក្នុងផ្ទះបាយមានរបៀប ងាយស្រួលនៅក្នុងការស្វែងរកនៅពេលដែលត្រូវការយកមកប្រើប្រាស់ លោកអ្នកត្រូវតែមានការរៀបចំទុកដាក់ឱ្យបានត្រឹមត្រូវទៅតាមទំហំ និងទីកន្លែងផ្ទះបាយរបស់លោកអ្នក។
រូបភាពទស្សនាវដ្តីសុខភាពយើង |
- ផ្ទះវីឡា ៖ ជាទូទៅផ្ទះវីឡាគឺមានផ្ទះបាយធំទូលាយដោយមានជាថ្នាក់ និងកន្លែងដាក់របស់របរបានច្រើន។ ចានឆ្នាំង ត្រូវរៀបចំទៅតាមលេខរៀង ដូចជាចានសម្ល ចានបាយ ស្លាបព្រា សម កាំបិត ចង្កឹះដាក់ទៅតាមលេខរៀងរបស់វាឱ្យស្អាត។ ការរៀបចំកែវទឹកកែវស្រាដាក់ជាជួរមួយៗទៅតាមលេខរៀង ដាក់ដោយឡែកពីគ្នា។ ចំណែកឯគ្រឿងផ្សំត្រូវតែរៀបទៅតាមលំដាប់ របស់គ្រឿងផ្សំ ហើយចំពោះគ្រឿងផ្សំត្រូវតែដាក់នៅជិតចង្ក្រានជានិច្ច ព្រោះធ្វើឱ្យមានភាពងាយស្រួលនៅក្នុងពេលចម្អិនម្ហូប។
- ផ្ទះល្វែង ៖ ជាទូទៅសម្រាប់ផ្ទះល្វែងមិនសូវជាមានកន្លែងធំទូលាយប៉ុន្មាននោះទេ ដូចនេះនៅពេលដែលទិញរបស់របរ ត្រូវមើលថា តើមានកន្លែងសម្រាប់ដាក់គ្រប់គ្រាន់ដែរឬទេ។ ហើយទូផ្ទះល្វែងមិនត្រូវទិញសម្ភារៈធំពេកនោះទេ។ ត្រូវរៀបចំចានធំ ហើយធ្ងន់មិនត្រូវដាក់នៅលើធ្នើរខ្ពស់ពេកនោះទេ ព្រោះធ្ងន់យូរៗអាចធ្លាក់បាក់បែក ដូចនេះត្រូវដាក់នៅកន្លែងណាដែលអាចទទួលរបស់ធ្ងន់បាន ដូចជានៅថ្នាក់ខាងក្រោមៗ។ ការរៀបចំផ្ទះល្វែងត្រូវរៀបចំទៅតាមលំដាប់ ដូចជាទូដាក់សម្ភារៈ ទូទឹកកក ទូដាក់ចាន ឆ្នាំងជាដើម។ ចំណែកឯគ្រឿងផ្សំត្រូវរៀបចំដាក់តាមលំដាប់ហើយត្រូវដាក់ដោយឡែក ហើយនៅជិតចង្ក្រាន ចំពោះកែវត្រូវដាក់ក្នុង ទូឬដាក់លើតុដាច់ដោយឡែកពីគេ។
- ផ្ទះឈើ ៖ សម្រាប់ផ្ទះឈើតូចត្រូវវ៉ៃដែកគោលសម្រាប់ព្យួរឆ្នាំងព្យួររបស់របរ ផ្សេងៗ ទៅតាមលេខរៀង ត្រូវរៀបចំផ្ទះបាយឱ្យដាច់ដោយឡែកពីផ្ទះលោកអ្នករស់នៅ ហើយចំពោះការរៀបចំក៏មិនខុសពីផ្ទះធំប៉ុន្មាននោះទេ គឺត្រូវមានទូធំល្មមជាថ្នាក់ៗ ដោយថ្នាក់ទីមួយសម្រាប់ដាក់កែវ ថ្នាក់ទីពីរសម្រាប់ដាក់ចាន មានចានបាយ ចានសម្ល ចានស៊ុប និងកូនចានចង្កឹះជាដើម។ ចំណែកឯជាន់ទីបីត្រូវដាក់កញ្ច្រែងតូចធំទៅតាមលំដាប់ និងជាន់ទីបួនទុកសម្រាប់ដាក់ឆ្នាំងតូចឆ្នាំងធំទៅតាមលំដាប់ រីឯចង្ក្រានមិនត្រូវដាក់ជិតជញ្ជាំងពេកនោះទេ។ ចំណែកឯគ្រឿងផ្សំវិញត្រូវដាក់នៅជិតកន្លែងធ្វើម្ហូប ដើម្បីឱ្យងាយស្រួលនៅក្នុងការយកមកប្រើប្រាស់។ រីឯផ្ទះឈើដែលធ្វើដូចជាលក្ខណៈផ្ទះបុរាណលាយសម័យហើយធំទូលាយ ត្រូវរៀបធំដូចជាផ្ទះវីឡាដែរ។
សារៈប្រយោជន៍នៃការជ្រើសរើសសម្ភារៈផ្ទះបាយ
រូបភាពទស្សនាវដ្តីសុខភាពយើង |
ដំបូន្នានអ្នកជំនាញ
ដើម្បីឱ្យសុខភាពល្អ និងផ្ទះស្អាតរួមទាំងចង់ឱ្យគ្រួសារមានសុភមង្គលនោះ លោកអ្នកត្រូវតែចេះរៀបចំទុកដាក់ផ្ទះសម្បែងឱ្យបានស្អាតល្អ ជាពិសេសផ្ទះបាយឬក៏បន្ទប់ទឹកត្រូវតែមានក្លិនក្រអូបជានិច្ច។ បើសិនជាលោកអ្នកមានការមមាញឹក និងការងារច្រើន នៅពេលដែលទំនេរពីការងារលោកអ្នកគួរតែឆ្លៀតពេលពី២០ទៅ៣០នាទី ដើម្បីរៀបចំផ្ទះលោកអ្នកឱ្យស្អាត។
ប្រភព ៖ សុខភាពកម្ពុជា (ទស្សនាវដ្តី សុខភាពយើង លេខ៦៦ ខែកក្កដា ឆ្នាំ២០១១)
No comments:
Post a Comment